женские трусы больших размеров
Medical site

На головну

АвторСильвестр
НазваДомострой
Рік видання 2008

Передмова до цієї книги, нехай буде так!

Повчання і покарання батьків духовних до всіх православних християн про те, як вірити в святу Трійцю і пречисту Богородицю і на хрест Христовий і в небесні сили, і святим мощам поклонятися і таємниць святим причащатися і як решті святині прикладатися. Про те, як Царя почитати і його правителів та вельмож, бо сказав апостол: «Кому честь-честь, кому дань-дань, кому подати-подати», «недаремно меч носить, але в похвалу доброчесним, нерозумним ж в покарання». «Хочеш не боятися влади? Роби завжди добро »-перед Богом і перед нею, і в усьому корись їй і по правді служи-будеш посудину обраний і царське ім'я в собі понесеш.

І про те, як почуття святителів, священиків і ченців-і користь від них отримувати і молитви просити на благословення дому свого, до всіх потреб своїх, і душевних і тілесних, але більш за все духовних-і з старанністю їм слухати, і повчання їх слухати, немов з божих уст.

А ще в цій книзі знайдеш ти якийсь статут про мирське будові: про те, як жити православним християнам в миру з дружинами і з дітьми і з домочадцями, як наставляти їх і повчати, і страхом рятувати і забороняти строго і у всіх їхніх справах зберігати їх в чистоті, душевної та тілесної, і про них піклуватися, як про власну частини тіла, бо сказав Господь: «Так будете обидва в Єдину, плоть», бо апостол сказав: «Якщо страждає один член- то все з ним страждають »; так само і ти, не про себе одному пекісь, а й про дружину і про дітей своїх і про всіх інших-до самого останнього домочадця, бо всі ми пов'язані єдиною вірою в Бога. І з добрим таким старанністю неси любов всім, хто живе по - божому, точно око сердечне, на Бога взиравших, і будеш як посудину обраний, не себе одного несучого до Бога, але багатьох, і почуєш: «Добрий рабі, вірний рабе, будь в радості Господа свого! »

А ще в цій книзі відшукаєш статут про будинків - ном будові, як вчити дружину і дітей і слуг, і як всякий запас збирати-і хлібний, і м'ясної, і рибний, і овочевий, і про домашнє господарство, особливо в складних справах. А всього тут знайдеш ти глав 67.

1. Повчання батька синові

Благословляю я, грішний (ім'ярек), і повчаю, і наставляю, і остерігаю єдиного сина свого (ім'ярек) і його дружину (ім'ярек), і дітей їх, і домочадців-слідувати християнським законам, жити з чистою совістю і по правді, у вірі дотримуючись волю божу і заповіді його, а себе стверджуючи в страху божому і в праведному житії, дружину наставляючи і домочадців Своїх не Примушування, що не биттям, не тяжкий роботою, а немов дітей, що завжди в спокої, одягнені й ситі, і в теплому будинку, і завжди в порядку. Вручаю вам, по - християнськи живуть, на пам'ять це писання, на напоумлення вам і дітям вашим. Якщо ж писання мого не приймете, повчанням не зробите за, не станете жити по ньому і робити не будете так, як тут сказано, дасте відповідь за себе самі в день Страшного суду, а я провини й гріхи не причетний вашим, не моя то провина: благословляв я вас на благочинну життя, і розмірковував, і благав, і повчав, і писав вам. Якщо ж приймете просте моє повчання і нікчемне наставляння з усією чистотою душевною і прочитаєте, просячи, наскільки можливо, у Бога допомоги і розуму, і колі Бог напоумить, втілюючи їх усі в справу, - буде на вас милість божа і пречистої Богородиці, і великих чудотворців, і наше благословення відтепер і до закінчення століття. І будинок ваш, і чада ваші, маєток ваше і багатство, які вам Бог послав нашим благословенням і за ваші труди-так будуть благословенні і сповнені всіляких благ на віки віків. Амінь.

2. Як християнам вірити в святу трійцю і Пречисту Богородицю і в хрест христов, і як поклонятися святим небесним силам безтілесним, і всяким чесним і святим мощам

Кожному християнинові слід знати, як по - божому жити в православній вірі християнської, як, по - перше, всією душею і будь-яким помислом усіма почуттями щирої вірою вірувати в Отця і Сина і святого Духа-в нероздільну Трійцю; у втілення Господа нашого Ісуса Христа, сина божого, віруй, його народила мати називай Богородицею, і вклоняйся з вірою хреста Христову, бо цим порятунок людям приніс Господь. Завжди іконі Христа і пречистої його матері і святим небесним безтілесним силам і всім святим почесті з вірою воздавай, як і самим їм, і з любов'ю в молитві все це висловлюй і поклони твори, і Бога на допомогу закликай, а мощі святих благоговійно цілуй і вклоняйся ім.

3. Як причащатися таємниць божим і вірувати в воскресіння з мертвих і страшного суду очікувати і як торкатися до всякої святині

В таємниці божий віруй, тілу і крові божої причащайся з трепетом в очищення і освячення душі й тіла, заради залишення гріхів і життя вічного. Віруй у воскресіння з мертвих і у вічне життя, поминай Страшний суд-і буде нам всім відплата за нашими справах. Коли ж, приготувавши себе духовно, з чистою совістю їх торкнемося-з молитвою святий цілуй животворящий хрест і святі ікони чесні, чудотворні і многоцелебние мощі. Та й після молитви перехрестившись цілуй їх, повітря в собі утримавши і губами НЕ човгаючи. А благоволить Господь причаститися божественних таємниць хрестових, так ложечкою від священика приймаючи в уста обережно, губами НЕ чмокать, а руки скласти біля грудей хрестом; а якщо хто гідний, дору і проскуру і все освячене потрібно куштувати обережно, з вірою і з трепетом, і крихти на землю не упустити да не кусати зубами, як надходять інші; хліб, ламаючи його, шматочками дрібними в рот класти, жувати губами і ротом, що не плямкати; та проскуру з приправою не їсти, а тільки води пріхлебнуть або вина церковного в кип'ячену воду додати, а нічого іншого туди не домішувати.

Перш всякої їжі проскуру споживають у церкві і вдома, ніколи проскуру не їсти ні з кутею ні з передоднем, ні з якою іншою добавкою не їсти, і на кутю проскуру не класти. А якщо з ким у Христі цілування творити, то, цілуючись, повітря також у собі затримавши, губами НЕ чмокать. Подумай і сам: людської немочі, трохи помітного запаху часникового гребуємо, як і смороду хмільного, хворого та іншого смороду, - так як же мерзок і Господу сморід наш і сморід від нього-ось чому з обережністю слід здійснювати все це.

4. Як всією душею панове возлюбити і близького свого, страх божий мати і пам'ятати про смертний час

Так возлюби ж Господа Бога твого всією душею своєю і з усією твердістю духу свого, і прагни справами своїми всіма, звичками, вдачею догодити Богові. При тому возлюби всіх близьких твоїх, за образом божу створених, тобто всякого християнина. Страх божий завжди носи у своєму серці і любов нелицемірну, і пам'ятай про смерть. Завжди дотримуйся волю божу і живи по заповідях його. Сказав Господь: «На чому тебе застану, по тому і суджу», - так що всякому християнину слід бути готовим до зустрічі з Господом-жити добрими справами, в покаянні і чистоті, завжди сповідалися, постійно очікуючи смертної години.

Ще про те ж. Возлюби Господа від усієї душі-страх його бодай на серці твоїм. Будь і праведний, і справедливий, і живи в смиренності; очі долу опускаючи, розум до небес простягай, в молитві до Бога і в слові до людей привітний будь; засмученого втіш, в бідах будь терплячий, з усяким будь чемним, щедрий і милостивий, ні - щелюбів і страннопріімен, скорботи про гріхи і радій в Бозі, не будь ненажера до пияцтва і жадібний до обжерливості, будь лагідний, тихий, мовчазний, друзів возлюби, а не злато, будь неспесів, боязкий перед царем, готовим виконати волю його, у відповідях ввічливий; і частіше молися, розсудливий старатель Бога, не осуджує нікого, захисник знедолених, неліцемерен, - чадо євангелія, сина воскресіння, спадкоємець вічного життя в Христі Ісусі, Господі нашім, йому ж слава навіки.

5. Як царя чи князя шанувати і у всьому їм коритися, і всякої влади коритися, і правдою служити їм у всьому, у великому і в малому, а також хворим і немічним-якій людині, хто б він не був; і самому все це обміркувати

Бійся царя і служи йому вірно, завжди про нього Бога молі. І брехливо ніколи не говори з ним, але з повагою правду йому відповідай, як самому Богу, у всьому йому підкоряючись. Якщо земному цареві з правдою служиш і боїшся його, навчишся і небесного царя боятися: цей-тимчасовий, а небесний вічний, він-суддя нелицемірний, кожному воздасть за ділами його. Також і князям коріться, віддаючи їм належну почесть, бо послані Богом карати злодіїв і нагороджувати доброчесних. Князя свого прийми і влади свої, що не побач на них зла. Бо каже апостол Павло: «Вся влада від Бога», - так що хто противиться владі, той божу велінням противиться. А цареві і князю і будь-якому вельможі Не думай служити обманом, погубить Господь проголошують брехня, а пліткарі і наклепники прокляті і людьми. Тим, хто старший за тебе, честь воздавай і кланяйся, середніх почитай як братів, немічних і скорботних любовно втіш, а молодших як чад возлюби-жодному створенню божу не будь лиходієм. Слави земної ні в чому не бажай, проси у Бога вічного блаженства, яку скорботу і тягар вдячно зазнавши: якщо скривдять-не мсти, якщо хулять-молись, Не платіть злом за зло, за наклеп-наклепом; согрешающих не осуджує, пригадай свої гріхи , позбутися насамперед про них; злих людей відкинь поради, завидуй живуть по правді, діяння їх занеси в своє серце, і сам роби так само.

6. Як почитати батьків своїх духовних і коритися їм у всьому

Слід знати і те, як почуття дітям духовних своїх батьків. Приискать батька духовного доброго, боголюбивого і розсудливого, розсудливого і твердого у вірі, який подасть приклад, а не потаковщіка п'яницю, що не грошолюби, що не гнівливого. Такого слід почитати і слухатися його у всьому, і каятися перед ним зі сльозами, гріхи свої поведуя без сорому і без страху, а настанови його виконувати і покути дотримуватися за гріхами своїми. Закликати ж його до себе в будинок часто, та й до нього приходити на сповідь по всій совісті, повчань його з вдячністю слухати, і підкорятися йому в усьому, і почитати його, і бити чолом йому низько: він учитель наш і наставник. І пребути перед ним зі страхом і вдячністю, до нього ходити і давати йому підношення від своїх плодів праць по можливості. Радьтеся з ним частіше про житіє корисному, щоб утриматися від всяких гріхів. Як чоловікові наставляти і любити дружину свою і дітей і слуг, як дружині слухатися чоловіка; про все радьтеся з ним всякий день. Сповідатися ж у гріхах своїх слід перед батьком духовним і відкривати гріхи свої всі, і коритися йому в усьому: бо дбають вони про наших душах і відповідь дадуть за нас в день Страшного суду; і не слід ні сварити їх, ні засуджувати, ні докоряти, а якщо ж стануть за кого просити, вислухати це, та покарати винного, з вини дивлячись, але перш все обговоривши.

7. Як почитати архієреїв, а також священиків і ченців. У всіх скорботах душевних і тілесних з користю їм сповідатися

Завжди приходь до священиків і воздавай належні їм почесті, проси у них благословення і духовного повчання і, припадаючи до ніг їх, у всьому боговгодній їм слухайся. Постався з довірою і любов'ю до священиків і монахів, у всьому корись і слухайся їм, від них отримуючи порятунок душі. У важких справах без сорому питай їх ради і про духовне, і про все гріховному. А якщо якесь спіткає тебе страждання, душевний або тілесне, або хвороба, або якийсь недуга, пожежа чи, потоп, злодійство і розбій, або опала царська, або господній гнів, або наклеп, обмова, або збитки безмірні і інша незнищенна скорбота, - при всьому при том не впадай у відчай, пригадай колишні свої гріхи, які горе доставили Богу або людям, і сльози щирі пролий перед милостивим владикою і Пречистою Богородицею, і перед усіма святими; до тихого обратясь пристановища, до цих духовним наставникам, сповідуй свої прогріхи і скорботу-в розчулення і зі сльозами, в сокрушении серця, і вилікуй тебе у всяких бідах, облегченье душі дарував. А якщо що повелять священики, все те виконай, каючись у гріхах, бо вони суть слуги і молельщікі у небесного царя, дано їм від Господа відвагу просити про корисний і добром для душ і для тіл наших, і про прощення гріхів, і про життя вічне .

Зміст Далі

наверх

psm.in.ua

     © psm.in.ua - підручники, статті та монографії
енциклопедія  флотський  пломбір  зелені  запіканка